Lihan korviketuotteiden värin mittaaminen
Vegaani on in! Yhä useammat kuluttajat kuluttavat nyt kasvipohjaisia lihankorvikkeita. Ratkaisevia tekijöitä ovat usein oma terveys, eläinten hyvinvointi ja ilmastonsuojelu. Mielenkiintoista on, että mitä parempi maku, tuoksu ja ulkonäkö ovat kuin oikealla lihanpalalla, sitä enemmän lihavaihtoehtoja hyväksytään. Korvaavien tuotteiden valmistajien tavoitteena on siis kattaa koko aistien kirjo, eli luoda tuote, joka on mahdollisimman samankaltainen kuin alkuperäinen eläinperäinen tuote näiden kolmen osatekijän osalta.
Lihalle ominainen maku on todennäköisesti peräisin eläimen hemoproteiinista, eikä sitä ole helppo jäljitellä muilla ainesosilla ja mausteilla. Tässä kohtaa tuotteen väri astuu kuvaan: Journal of Consumer Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan elintarvikkeen väri ja ulkonäkö vaikuttavat makuvaikutelmaamme joskus jopa enemmän kuin varsinainen maku. Jos kasvipohjainen tuote näyttää oikealta lihalta, kuluttajat maistavat todennäköisemmin lihaa. Siksi on tärkeää optimoida visuaalinen vaikutelma, kun käytetään kasvipohjaisia proteiineja makutestin ohella.
Väri saattaa vaikuttaa subjektiiviselta suureelta, mutta sitä voidaan mitata. Värin havaitseminen perustuu siihen, kuinka voimakkaasti pinta absorboi tai heijastaa valon aallonpituuksia. Spektrofotometrien avulla valmistajat voivat siis määrittää todellisen lihan väriarvot, jotta kasvipohjaisille tuotteille voidaan määritellä yhtenäiset värivalmisteet.
Laadukkaat värinmittauslaitteet ovat perusta lihan ominaispiirteiden toistamiselle. Niitä voidaan käyttää tuotteen raaka-aineiden ja lisäaineiden laadun tarkistamiseen sekä lopputuotteen visuaalisesti yhtenäisen ulkonäön tarkistamiseen ja takaamiseen.
Erityisesti HunterLabin Aeros-mittalaite, jolla voidaan mitata erityisesti suurempia epäyhtenäisen materiaalin pintoja, olisi sopiva. Rakeiset raaka-aineet, kuten seitan, soija, lupiinit ja herneet, voidaan helposti mitata halkaisijaltaan 30 cm:n astiassa. Puhdistustyö on hyvin vähäistä verrattuna tavanomaisiin laitteisiin, koska käytössä ei ole lasikyvettejä, jotka pitäisi puhdistaa jälkikäteen.
Jos haluat mitata jauhemaisten ainesosien, kuten vehnäproteiinien, mausteiden tai pigmenttijauheiden väriä , HunterLab suosittelee mittaamista lasikyvettiä käyttäen ColorFlex L2:lla tai Ageralla. Nämä laitteet soveltuvat myös läpinäkymättömien nesteiden, kuten elintarvikeväriliuosten, mittaamiseen .
Lopputuotteiden, kuten kasvipohjaisten hampurilaispihvien, valmistuksessa voidaan käyttää sekä edellä mainittuja laboratorion värinmittauslaitteita että SpectraTrend HT: n kaltaisia inline-spektrofotometrejä.
Aeros
Suora ja kosketukseton mittaus epäsäännöllisistä näytteistä. Rakeille, pelleteille, jauheille tai välipaloille.
ColourFlex L2 (45°/0°)
Kompakti kolorimetrinen asema, jossa on integroitu QC-ohjelmisto moniin sovelluksiin.
Agera (0°/45°)
Värin mittaus (mittausaukko ylös- tai eteenpäin) suoraan tai kyveteissä, UV-valvonta ja 60° kiillon mittaus.
SpectraTrend HT
Online (inline) spektrofotometri laadun valvontaa varten tuotannon aikana.
Ota yhteyttä jo tänään, niin saat lisätietoja laitteistamme ja siitä, miten voit parhaiten määrittää erityisesti tuotteesi värin.HunterLabin tiimi odottaa innolla kyselyäsi!